Hållbarhet
- Om oss
- Hållbarhet
Vårt hållbarhetsarbete
Utgångspunkten för vårt hållbarhetsarbete är att verksamheten ska bedrivas på ett etiskt, socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt, och vi arbetar systematiskt med frågor som rör säkerhet, jämställdhet och hälsa för våra medarbetare, arbetsmiljön och påverkan på vår omvärld. Vårt hållbarhetsarbete utgår från de målsättningar som utarbetats inom ramen för vårt ledningssystem, som är certifierat av ackrediterad tredje part enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015.
Vårt hållbarhetsarbete är uppbyggt kring tre fokusområden:
-
Vår egen verksamhet ska bedrivas på ett hållbart och ansvarsfullt sätt
-
Vi ska arbeta för att driva på hållbarhetsfrågorna inom vår leverantörskedja
-
Vi ska uppfylla våra kunders behov på ett resurssmart sätt och underlätta för dem att göra hållbara val av produkter och tjänster
Detta utgör grunden i vårt bidrag till Agenda 2030 och de Globala målen.
Hållbar verksamhet - vårt eget arbete
Som ett av de ledande företagen inom ljud-och bildprodukter i Sverige har vi ett stort ansvar att förse våra kunder med bästa möjliga rådgivning avseende installationer och produkter men självklart också att bedriva vår egen verksamhet på ett ansvarfullt och hållbart sätt.
Vi har sammanfattat våra förväntningar för verksamheten i en uppförandekod som omfattar alla medarbetare på företaget. Läs om uppförandekoden i sin helhet längre ner på denna sida.
Miljö
I vår egen verksamhet arbetar vi kontinuerligt för att minska våra egna utsläpp. Vi ställer miljökrav på transporter, strävar ständigt efter att använda transporter på ett effektivt sätt och våra egna tekniker använder fordon med hög miljöklassning. Våra transportbilar är av klass Euro 6, och vi bevakar marknaden för att kunna byta till eldrivna fordon för transporter så snart det är möjligt. Vi håller vi på att byta ut våra tjänstebilar till elbilar och plug in-hybrider. På vår fastighet i Malmö har vi installerat solceller som just nu producerar ca 16 000 kWh grön el per år, och inom vår egen verksamhet förespråkar vi (såklart!) videokonferenser för samarbete för att hålla nere resandet och därmed utsläppen.
Vår logistikavdelning bedriver ett fortlöpande arbete med implementering av miljötänk i den vardagliga verksamheten. Vi återvinner packmaterial från ankommande gods såsom plast och kartonger och har på så sätt sedan lång tid tillbaka varit självförsörjande inom vår distributionskanal. Numera behöver inget packmaterial eller kartonger inhandlas – det sparar både miljö och ekonomi! Arbetet med att sortera wellpapp, kontorspapper, elektronik och metall fortgår löpande, och genom det minimerar vi också antalet tömningar av samlingskärl. Vår samarbetspartner inom avfallshantering är ISO-certifierad.
Vi har ett pågående arbete för att öka miljömedvetenheten hos våra anställda, alltifrån vilka transporter man bör välja till att ta hand om restmaterial vid installationer. Vi utbildar även vår personal i hur man hanterar kemiska ämnen på bäst och mest miljövänliga sätt. Vi arbetar med en kompetenstablå och utvecklingsplan för att ständigt höja och utveckla kompetensen hos vår personal för att möta de krav och behov som finns hos våra kunder och hålla oss uppdaterade kring den tekniska utvecklingen som sker inom ljud-och bildprodukter. Vi arbetar för att skapa rätt förutsättningar för våra medarbetare och ständigt förbättra våra tjänster, arbetssätt och ledningssystem.
Arbetsmiljö, jämställdhet och kompetens
Vi ska sörja för god arbetsmiljö ur fysisk, psykisk och social synvinkel och arbetar ständigt för att förbättra hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. Vi strävar efter att vara en bra arbetsgivare för alla medarbetare och att erbjuda en attraktiv arbetsplats genomsyrad av våra kärnvärden ärlighet, respekt och tillit. Våra kärnvärden är vägledande för hela vår verksamhet, både för hur vi som företag och våra medarbetare förväntas agera i olika situationer. Vår företagskultur och vårt uppträdande ska präglas av tolerans och ingen form av kränkande eller nedsättande beteende accepteras. På AVS råder självklart nolltolerans mot all form av diskriminering på grund av exempelvis etniskt ursprung, nationalitet, livsåskådning, sexuell läggning, kön eller ålder. Vi jobbar aktivt för likabehandling och för att öka mångfalden och jämställdheten i vår verksamhet. AVS ser jämställdhet som någonting självklart, som ska genomsyra hela verksamheten. Företaget verkar därför för att verksamheten ska vara neutral och att kvinnors och mäns resurser alltid ska tas tillvara inom alla områden.
Vi arbetar med en kompetenstablå och utvecklingsplan för att ständigt höja och utveckla kompetensen hos vår personal för att kunna möta våra kunders krav och behov och hålla oss uppdaterade inom den tekniska utveckling som sker inom ljud-och bildprodukter, samt även deras miljö-och hållbarhetsprestanda. Utöver tekniska utbildningar fokuserade på produkter genomförs även utbildningar inom miljörådgivning, mänskliga rättigheter och ILO:s kärnkonventioner. Vi arbetar kontinuerligt för att skapa rätt förutsättningar för våra medarbetare och på så sätt ständigt förbättra våra tjänster, arbetssätt och därmed vårt ledningssystem.
Hållbar värdekedja - produktion & arbetsförhållanden
Som leverantör av ett stort sortiment av ljud-och bildprodukter ingår vi i en stor, komplex global värdekedja som har flertalet utmaningar framför sig för att vara med och skapa vårt framtida hållbara samhälle. Man brukar tala om produktens fotavtryck – vad har den här produkten ”kostat” i fråga om material, energi eller klimatpåverkan? Och under vilka arbetsförhållanden har den producerats?
Utmaningar i leverantörskedjorna
Skärmar, projektorer, surfplattor och den digitala infrastrukturen som krävs för att använda tekniken består idag oftast till stor del av jungfruliga (ej återvunna) material. Det förekommer också att de innehåller så kallade sällsynta jordartsmetaller och konfliktmineraler. Utvinningen och bearbetningen av dessa kan orsaka stor negativ miljöpåverkan och det förekommer också dåliga arbetsförhållanden som i vissa fall även bidrar till brott mot mänskliga rättigheter. När det gäller vissa mineraler kan försäljning ge finansiellt stöd till väpnade konflikter. Dessa kallas för konfliktmineraler och dit hör guld, tantal, tenn och volfram.
För att främja ansvarsfull import av mineral har EU infört en ny konfliktmineralförordning (the Conflict Minerals Regulation), som syftar till att öka spårbarheten i leverantörsledet och sätta stopp för illegal brytning och brott mot mänskliga rättigheter. Förordningen börjar tillämpas på import av konfliktmineral den 1 januari 2021, och kommer förhoppningsvis underlätta och driva på branschens arbete för att mineral kan anskaffas på ett ansvarsfullt sätt.
Ljud-och bildprodukter innehåller också en stor mängd andra material – såsom plast, metaller och kemikalier av olika slag, vars framställning också kräver mycket resurser, men framför allt så är de allra flesta materialen en ändlig resurs. Därför är det så viktigt att vi inte låter dessa värdefulla material gå till spillo, utan återbrukar och återvinner dem så länge som möjligt. Längre ner på sidan berättar vi mer om hur du kan se till att dina produkter får ett så långt liv som möjligt!
Hållbara alternativ
Produktionen av ljud-och bildprodukter sker liksom för de flesta IT-produkter ofta i så kallade högriskländer sett till arbetsvillkor, och i delar av världen som till stor del försörjs med fossil energi. Alla dessa områden i produktens första del av livscykeln – från råvaruutvinning till hur den produceras – påverkar hur stort produktens fotavtryck är. Om en produkt ska klassas som hållbar måste den produceras på ett resurssmart sätt under hållbara arbetsförhållanden. Tillsammans med resten av branschen och våra kunder verkar vi för att få fler verkligt hållbara produkter på marknaden, så att vi kan tillgodose våra kunders behov på ett hållbart sätt.
Vad gör vi på AVS?
Samarbete och styrning i vår leverantörskedja
Ett av våra övergripande mål i verksamheten är att kunna erbjuda ett brett produktsortiment med fokus på miljön. Därför verkar vi kontinuerligt för att kunna erbjuda produkter som framställts på ett hållbart sätt, både sett till de resurser som används och arbetssituationen för människorna som producerar dem. Våra produkter innehåller många komponenter och material, och leverantörskedjorna är ofta långa, varför det ofta är svårt att få total insyn i varje led av produktionen. Tillsammans med våra leverantörer jobbar vi aktivt med att påverka hela vår leverantörskedja och lyfta hållbarhetsperspektivet i alla led.
AVS ställer sig bakom FN-initiativet Global Compact. Det innebär att vi ska verka för att främja respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande arbetsvillkor, arbeta för en bättre miljö och bekämpande av korruption. Principerna i Global Compact utgör grunden i AVS uppförandekod för leverantörer. Uppförandekoden ställer tydliga krav på leverantörerna att leva upp till samma standard som vi själva inom alla områden som rör socialt och miljömässigt ansvar. Vi förväntar oss att våra leverantörer och partners respekterar uppförandekoden och gör sitt yttersta för att leva upp till kraven, både inom den egna organisationen och i leverantörskedjan. Att minimera riskerna i hela leverantörsledet är ett kontinuerligt arbete, och vi gör regelbundet utvärderingar och riskbedömningar av våra kritiska leverantörer för att öka styrningen och transparensen i vår värdekedja.
AVS Uppförandekod accepteras via AVS leverantörsintyg som leverantörer och partners ska fylla i för att bli godkända. Uppförandekoden i sin helhet kan du läsa mer här.
Hållbarhetsmärkta produkter
Vi vill hjälpa våra kunder att välja mer hållbar AV-utrustning, och strävar därför efter att tydligt framhäva och marknadsföra hållbarhetsmärkta produkter på vår hemsida så att det ska bli enklare att göra bättre val. Vi erbjuder bland annat ett flertal produkter som är TCO-certifierade, en världsledande hållbarhetscertifiering för IT-produkter, som hjälper dig att göra ansvarsfulla produktval som driver på industrin i en hållbar riktning.
TCO-certifieringen innehåller sociala och miljömässiga krav ur ett livscykelperspektiv, bland annat avseende socialt ansvar i tillverkningen, materialanvändning, garantier och tillgänglighet av reservdelar, användarsäkerhet och återvinning. TCO Certified-märkningen finns för bildskärmar, bärbara datorer, smartphones, tablets, allt-i-ett-datorer, stationära datorer, projektorer och headsets.
Vi erbjuder också produkter som är certifierade enligt märkningarna Energy star, en märkning som visar att en produkt lever upp till krav på energieffektivitet, och märkningen EPEAT från The Green Electronics Council som också beaktar en produkts miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. EPEAT-märkningen finns för datorer, skärmar och skrivare. För skrivare, patroner och papper har vi även Svanenmärkta och EU-Ecolabel-certifierade produkter, samt produkter märkta med den Blå Ängeln, vilket är Tysklands motsvarighet till den nordiska Svanen-märkningen.
Hållbar användning av AV-produkter - Cirkulärt & Energieffektivt
Vårt ansvar och ambition sträcker sig längre än vår egen verksamhet. Våra produkter har stor potential att skapa hållbara värden genom att öka förutsättningarna för både samarbeten, inlärning, effektiv kommunikation och skapa sammanhållning mellan människor, utan att vi behöver resa och förbruka bränslen. Genom att hjälpa våra kunder att hitta och installera rätt ljud-och bildteknik utifrån deras behov, ge stöd och service i hur utrustningen används på smartast sätt och ta ansvar för våra produkter och tjänster under hela dess livscykel försöker vi vara med och bygga ett hållbart samhälle. Vi hoppas att du vill vara med och göra vad du kan, för det är bara tillsammans som vi kan nå framgång!
Klimatpåverkan från användning av AV-produkter
Användningen av ljud-och bildprodukter och tjänster ger upphov till klimatpåverkan på grund av elektriciteten som behövs för att driva både själva produkterna och att upprätthålla datatrafiken. Två saker påverkar hur stor påverkan blir, produktens energieffektivitet och hur elektriciteten som används i systemet är producerad. I Sverige ser det bättre ut än i många andra länder när det gäller klimatpåverkan från elproduktion, men en stor del av den elektricitet som används för överföring av data produceras i andra länder.
Trots att digitala tekniker och produkter blir mer och mer energieffektiva, så ökar användandet i sådan takt att energianvändningen inom IT-sektorn totalt sett ökar. Det innebär att de också står för en allt större andel av klimatpåverkande utsläpp. Som användare av ljud- och bildprodukter är det därför viktigt att tänka på att de produkter man väljer att köpa in faktiskt matchar ens behov, att produkterna används så länge som möjligt och att de kan återbrukas av någon annan när de inte längre fyller önskad funktion – eller uppgraderas så att de gör det. Här är vi gärna med våra kunder hela vägen och coachar och utbildar i hur våra produkter används på ett smart sätt!
Förläng livslängden och återvinn sen produkten
En stor utmaning är att många produkter har kort livslängd och är svåra att reparera, har lågt andrahandsvärde och tenderar att bli bortglömda och stående i förråd, eller inte hamnar i rätt händer för ansvarsfull återvinning. För att skapa ett resurseffektivare samhälle kan vi både minska energiförbrukningen och förlänga livslängden på de produkter vi använder, och tillsammans utmana normen att allt måste vara nyproducerat eller gjort av jungfruliga material. Vi vill vara med och skapa förutsättningar för en andrahandsmarknad där återbruk av produkter skapar värde för fler.
Vad gör vi på AVS?
Rätt produkt – rätt använd: Totallösningar med lång livslängd, hög tillgänglighet & service
Vårt mål är att våra kunder ska få rätt produkt för sina behov, och att vi ska vara flexibla och komma på nya lösningar när behoven ändras. Rätt produkt – rätt använd: så skapar vi största möjliga nyttan utifrån de tjänster vi erbjuder.
Vi stöttar våra kunder under hela processen från inköp till installation, användning och återtag (se nedan) för att skapa största möjliga nytta till minsta möjliga resurskostnad. Vi arbetar med totallösningar och kan erbjuda de flesta produkter och lösningar inom ljud och bild, och för att kunna ge våra kunder den lösning som passar dem bäst är vi märkesoberoende. Vi har lång erfarenhet av kompletta ljud-och bildlösningar i klassrum, mötesrum, videokonferensrum, publika miljöer, hörsalar och aulor, studior och vid evenemang.
Vi är måna om en lång livslängd på våra lösningar och erbjuder underhåll och service av utrustningen även efter att garantin har gått ut. För att kunna erbjuda en jämn och hög kvalitet på våra lösningar har vi hög tillgänglighet. Vi har kontor och lager i Malmö, Stockholm och Göteborg och våra erfarna AV-rådgivare täcker hela Sverige för både installation och service. Vår kundtjänst och serviceorganisation är erfaren och står alltid redo att hjälpa våra kunder.
Vår enkla och säkra återtagstjänst: Cirkulär hantering av er IT-utrustning
Då vårt mål är att leverera välfungerande helhetslösningar inom smart ljud och bild till våra kunder, innebär det också att vi tar ansvar för helheten av våra produkters livscykel. För att utnyttja befintliga resurser på bästa sätt och bidra till övergången till en mer cirkulär ekonomi vill vi självklart att våra produkter ska kunna nyttjas så länge som möjligt. Därför har vi tillsammans med vår samarbetspartner GIAB, som är specialister på rekonditionering av produkter och återbruk, utformat en tjänst för återtag och återanvändning av uttjänt IT-utrustning. Syftet är att vill vi bidra till att förenkla, skapa kontroll och resurseffektivisera hela IT-hanteringen för våra kunder.
Tjänsten innebär att vi, i samband med leverans och uppsättning av ny utrustning till er verksamhet, monterar ner den gamla. Vi förmedlar produkterna vidare till GIAB i Staffanstorp, som inventerar, avidentifierar och raderar all data, rekonditionerar det som behövs och uppgraderar produkterna. Produkterna med andrahandsvärde läggs sedan ut till försäljning och kommer så småningom till användning på nytt. På så sätt kan vi förlänga livet på funktionsdugliga enheter, och undvika nyproduktion av produkter och den stora resurskostnad det innebär.
Väljer du till exempel en återbrukad skärm i stället för en ny besparar du atmosfären ca 500 kg koldioxid*! Om vi alla behandlar vår IT-utrustning som den värdefulla resurs den är, även när den har några år på nacken, kan vi med relativt enkla medel minska utsläppen och använda våra resurser smartare. Det är en Win-Win för alla inblandade, och alla kan bidra! Ju fler som både lämnar in till och efterfrågar ”ny” utrustning på återbruksmarknaden – desto snabbare bidrar vi till omställningen och får den cirkulära ekonomins hjul att börja snurra på riktigt.
Andrahandsförsäljningen av de produkter som GIAB rekonditionerat sker endast inom Skandinavien, detta för att minska risken för att produkterna exporteras illegalt som e-skrot. För produkter som inte går att reparera eller uppgradera sparas reservdelar och övrigt material skickas till ansvarsfulla återvinningsaktörer.
GIAB säkerställer att alla produkter raderas på minnesmedia genom programvara från BLANCCO, vilket är världens främsta erkända verktyg för dataradering av IT-produkter. För varje minnesmedia erhålls ett intyg på att radering har utförts, på så sätt kan vi garantera att all information har raderats oåterkalleligt. GIAB är sedan år 2015 certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.
Genom det här samarbetet vill vi vara med och utöka marknaden för cirkulära produktflöden och uppmuntra cirkulär konsumtion. På så sätt hjälps vi alla åt att reducera avfall, minimera klimatpåverkan och optimera resursanvändningen.
Källor: *IVLs produktdatabas: Miljöfördelar med återbruk, 2020S
Hur kan du som kund vara med och bidra?
När man står inför att investera i AV-produkter eller helhetslösningar för ljud- och bildkommunikation är det viktigt att först noga utreda sina behov, för att vi sedan ska kunna hjälpa till med att ta fram den smartaste lösningen – den som på mest resurseffektivt sätt fyller den önskade funktionen. Därför erbjuder vi alltid våra kunder en konsultation och inventering av deras behov för att säkerställa att våra lösningar uppfyller dem.
I och med den höga resurskostnaden i fråga om material och energi för att producera nya produkter är det viktigt att de produkter man väljer att införskaffa används klokt och effektivt och skapar mesta möjliga nytta.
Här är några tips för smart användning av AV-produkter:
- Tänk funktion i stället för produkt – vilka är våra behov?
-
Skaffa den utrustning som levererar den funktion du behöver, använd den väl, serva den och håll den uppdaterad.
-
Välj om möjligt hållbarhetscertifierade produkter.
-
Välj produkter som har energisparlägen och automatiskt stängs av när de inte används.
-
Efterfråga uppgraderade/återbrukade produkter. När dina behov ändras, lämna in din använda produkt till oss och byt in mot en ny som motsvarar dina nya behov.
-
Datatrafik är också en begränsad resurs – använd den klokt.
Mer information
Vill du veta mer om hur vi på AVS jobbar med frågor kopplat till hållbarhet är du välkommen att kontakta Mikael Wickström via formuläret nedan.
Malmö, 21 augusti 2024
Mikael Wickström, VD
Källor: *IVLs produktdatabas: Miljöfördelar med återbruk, 2020